Актуелно

Први кораци одбојке у Ковину, од "Кристала" до "Радничког"

Први кораци одбојке у Ковину, од "Кристала" до "Радничког"


Један од ретких клубова у Ковину, можда и једини, који је постао део Спортског друштва Раднички, а по оснивању није понео једно од два "подразумевана" имена - Партизан или Раднички, био је одбојкашки клуб из Ковина. Ковински одбојкаши најпре су регистровани као Кристал, по главном спонзору овдашњој фабрици шећера.

У делу материјала са годишње скупштине, одржане септембра 1980. пише да је клуб основан 1971. године. Ипак, прве званичне утакмице под овим именом одбојкаши су играли и годину дана раније, када су на позив Одбојкашког савеза Војводине, а преко СОФК-е Панчево, учествовали на турниру за попуну Војвођанске лиге.

Уз ковински тим, из наше општине међу осам екипа нашао се још и БСК из Баваништа. На једнодневном турниру на терену ДТВ-а Партизан из Зрењанина победио је Омладинац из Равног Тополовца, који је изборио пласман у Војвођанску лигу, док су остале екипе формирале Банатску.

Ковинске новине као осниваче клуба помињу Ђорђа Франету, Миту Вукосављевића и Милојицу Попадића. У материјалу са већ поменуте годишње Скупштине пише: „Пут Зрењанина, а у име Кристала кренули су председник клуба Ђорђе Франета и секретар Младен Рашковић, као и играчи: Божидр Солдо, Миле Милићевић, Борко Tопаловић, Младен Кривокућа, Васа Жебељан, Никола Митић“.


Контакт

Адреса: Бранислава Нушића 2Б, 26220 Ковин

Тел: 013/744-899

Радно време: од 7.00 до 15.00

Е-пошта:
sportkovin@gmail.com

Пратите нас

"Историја спорта општине Ковин (1904-2020)"